Skip to main content

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΡΧΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

ΥΑΣ

Υποχρεωτικη Αρχικη Συνεδρια για τη διαμεσολαβηση στην πραξη

Ο νόμος ν. 4640/2019 περιέχει διατάξεις που ρυθμίζουν τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις και τον τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας της διαμεσολάβησης και της Υποχρεωτικής Αρχικής Συνεδρίας (άρθρα 5, 6 και 7).

Η αρχή της εκούσιας προσφυγής στη διαμεσολάβηση δεν αντίκειται στην απαίτηση που θέτουν ορισμένες δικαιοδοσίες για την Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία και την προσέλευση των μερών με τους νομικούς τους παραστάτες σε ενημερωτικές συναντήσεις από διαμεσολαβητή σχετικά με την επίλυση της διαφοράς τους με τη διαμεσολάβηση.

Η ύπαρξη των διατάξεων αυτών της Υποχρεωτικής Αρχικής Συνεδρίας, δεν αναιρούν τον ευέλικτο και εκούσιο χαρακτήρα της διαμεσολάβησης, καθώς με τη διαδικασία της ΥΑΣ επιδιώκεται η ενημέρωση προς τα μέρη για τη διαμεσολάβηση και δεν τα υποχρεώνει να επιλύσουν την διαφορά τους με τη διαμεσολάβηση, η οποία εντέλει καθορίζεται από τον διαμεσολαβητή σε συνεννόηση με τα μέρη, ανάλογα με την φύση της υπόθεσης.

Η διαμεσολάβηση προτρέπει τα μέρη να συμμετάσχουν οικειοθελώς σε μια διαδικασία εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης στη διαφορά τους.

Ο  σκοπός της διαδικασίας διαμεσολάβησης πάντως, εκπληρώνεται με τον καλλίτερο τρόπο, όταν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες και οι περιστάσεις της κάθε υπόθεσης και εξυπηρετούνται τα αληθινά συμφέροντα των συγκεκριμένων μερών που λαμβάνουν μέρος στη  διαδικασία.

Η διαδικασία της διαμεσολάβησης διακρίνεται για τον εκούσιο χαρακτήρα της και συνήθως ξεκινά με μια κοινή συνάντηση του διαμεσολαβητή με τα μέρη, τα οποία, αφού ενημερωθούν αναλυτικά από τον διαμεσολαβητή για την όλη διαδικασία της διαμεσολάβησης  παρουσιάζουν τις απόψεις τους για την μεταξύ τους διαφορά.

Στη συνέχεια, ακολουθούν κοινές και κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ του διαμεσολαβητή και του κάθε εμπλεκόμενου μέρους ξεχωριστά, προκειμένου ο διαμεσολαβητής να βοηθήσει τα μέρη να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, μεταφέροντας από τη μία στην άλλη πλευρά προτάσεις και αντιπροτάσεις, πάντα όμως, με την συναίνεσή τους, αφού η διαδικασία είναι απόρρητη και δεν κρατούνται πρακτικά.

Στο τέλος της διαδικασίας ο διαμεσολαβητής συντάσσει πρακτικό επίτευξης ή μη επίτευξης συμφωνίας (άρθρο 8 του ν. 4640/2019),  ανάλογα με το αν θα καταλήξουν ή όχι τα μέρη σε επίλυση της διαφοράς τους.

Καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της διαμεσολάβησης έχουν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των μερών, που καλούνται στη διαμεσολάβηση ως νομικοί παραστάτες και παρίστανται υποχρεωτικά με τους εντολείς τους, ώστε να τους παρέχουν τις νομικές συμβουλές και να συντάξουν την τελική συμφωνία, στην οποία θα καταλήξουν τα μέρη για το πρακτικό επιτυχίας της διαμεσολάβησης.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των μερών συνδράμουν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας διαμεσολάβησης. Το πρακτικό επίτευξης συμφωνίας περιλαμβάνει, εκτός των άλλων  στοιχείων, τη συμφωνία επίλυσης και υπογράφεται από όλους τους συμμετέχοντες  στη διαδικασία της διαμεσολάβησης. Αν κάποιο από τα μέρη το ζητήσει, το πρακτικό επίτευξης συμφωνίας μπορεί να κατατεθεί στη γραμματεία του αρμόδιου Πρωτοδικείου , ώστε να αποτελεί και εκτελεστό τίτλο.

Βηματα για την Υποχρεωτικη Αρχικη Συνεδρια:

Έναρξη με το αρ. 7,1 και με αρ. 7,2.

-  Με την κατάθεση της αγωγής, το επισπεύδον μέρος δύναται ή να επικοινωνήσει με το άλλο μέρος για το διορισμό διαμεσολαβητή ή να απευθυνθεί σε διαμεσολαβητή της επιλογής του, ο οποίος θα επικοινωνήσει στη συνέχεια με τα μέρη. - Επικοινωνία του διαμεσολαβητή με το αντίδικο μέρος, για να διαπιστώσει  αν υπάρχει συμφωνία ως προς το πρόσωπό του και αν συμφωνήσει στο πρόσωπο του διαμεσολαβητή λαμβάνει την έγγραφη έγκρισή του με την αποστολή του Εντύπου 1 από το επισπεύδον μέρος, ώστε να ξεκινήσουν οι προθεσμίες (αρ.7.3).

- Ο διαμεσολαβητής επικοινωνεί με τα μέρη για τον τόπο και το χρόνο της Υ.Α.Σ. και αποστέλλει τις προσκλήσεις γνωστοποίησης της Υ.Α.Σ. με το Έντυπο 3 και το Έντυπο 1 στα μέρη πέντε (5) τουλάχιστον μέρες πριν από την υποχρεωτική αρχική συνεδρία, με συστημένη επιστολή ή ηλεκτρονικά και λαμβάνει απόδειξη παραλαβής της γνωστοποίησης (αρ. 7.2).

- Αν δεν συμφωνήσει στο πρόσωπο του διαμεσολαβητή ή δεν καταστεί δυνατή η επικοινωνία με το αντίδικο μέρος, το επισπεύδων μέρος υποβάλλει αίτημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Κ.Ε.Δ., από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης επιλέγοντας στο πεδίο www.diamesolavisi.gov.gr/authenticated-path/node/add/request, με τους κωδικούς Mytaxisnet www.diamesolavisi.gov.gr/gsis?gsis_login_type=citizen.

- Όταν αποδεχθεί τον διορισμό του ο διαμεσολαβητής επικοινωνεί με τα μέρη και αποστέλλει τις προσκλήσεις γνωστοποίησης της Υ.Α.Σ. με το Έντυπο 3 και το Έντυπο 1 στα μέρη πέντε (5) τουλάχιστον μέρες πριν από την Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία, με συστημένη επιστολή ή ηλεκτρονικά και λαμβάνει απόδειξη παραλαβής της γνωστοποίησης, σύμφωνα με τα παρεχόμενα στοιχεία του δικογράφου από το επισπεύδων μέρος, στις διευθύνσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με συστημένη ταχυδρομική επιστολή (courier) (αρ. 7.2).

- Την ημέρα της Υ.Α.Σ. ο διαμεσολαβητής ενημερώνει αναλυτικά τα μέρη και τους νομικούς παραστάτες τους για τη διαμεσολάβηση και συντάσσει το πρακτικό περάτωσης της Υποχρεωτικής Αρχικής Συνεδρίας με το αν παραστάθηκαν τα μέρη πώς και με ποιό τρόπο, ώστε να κατατεθεί από τον επισπεύδοντα στο αρμόδιο Δικαστήριο.

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ - ΥΑΣ

ΦΟΡΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
1000 characters left